Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Η ΚΡΙΤΣΑ, Ο Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, Ο ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ ΚΑΙ Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ!

 

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ «ΣΗΜΑΔΕΨΕ» ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ!


 

10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1956

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΘΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΣΑΝ

Από τον σκηνοθέτη Ζύλ Ντασσέν, την ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη (πρωταγωνίστρια) και την παραγωγό-χρηματοδότη κα Μπεράρ (Henri Bérard ).

 

"Κάθεται ο Αγάς της λυκόβρυσης στο μπαλκόνι του απάνω από την πλατεία του χωριού, καπνίζει το τσιμπούκι του και πίνει ρακή. Ψιχαλίζει ήσυχα, τρυφερά, και στα γυρτά χοντρά μουστάκια του, τα φρεσκοβαμμένα με καραμπογιά, κρέμουνται λαμπυρίζοντας μερικές ψιχάλες κι ο Αγάς, ξαναμμένος από τη ρακή, τις αναγλείφει να δροσερέψει.

 Δεξά του στέκεται όρθιος ο σεΐζης, ένας θεόρατος άγριος ανατολίτης, αλλήθωρος και κακομούτσουνος, με την τρουμπέτα του ζερβά του κάθεται διπλοπόδι, απάνω σε βελουδένιο μαξιλάρι, ένα όμορφο στρουμπουλό τουρκόπουλο, που του ανάβει κάθε τόσο το τσιμπούκι και του γεμίζει ακατάπαυτα την κούπα του ρακή"………..


                        Η Μελίνα την εποχή των γυρισμάτων το έτος 1956

Με μεγάλα γράμματα έγραφε η τοπική εφημερίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ» στις 10 Ιουνίου 1956   στην κορυφή της πρώτης της σελίδας:

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΕΓΟΝΟΣ.

«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» ΘΑ ΓΥΡΙΣΘΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΣΑΝ.

Έρχονται  ο ΖΥΛ. ΝΤΑΣΣΕΝ και η κ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.

 Ήταν πράγματι ένα ιστορικό γεγονός για τον τόπο, ένα γεγονός που έρχεται πάλι στη μνήμη μας, ύστερα από 40 χρόνια, με την ευκαιρία του τριημέρου αφιερώματος της ΔΗΠΕΔΑΝ στη Μελίνα Μερκούρη.

Ας δούμε λοιπόν τι έγραφε την ημέρα εκείνη η ΑΝΑΤΟΛΗ

Η " Ανατολή" πρώτη εξ' όλων των κρητικών εφημερίδων, ευρίσκεται εις την εξαιρετικά ευχάριστον  θέσιν να αναγγείλη εις τους αναγνώστας της το έργον του φημισμένου Κρητός συγγραφέως κ. Νίκου Καζαντζάκη " Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" θα γυρισθή σε φίλμ εις την Κρητσάν από τον Γάλλον σκηνοθέτην κ..Ζύλ Ντασσέν.

Το γεγονός αυτό ανεκοίνωσε εις τον Διεθυντήν μας, η διακεκριμένη καλλιτέχνις του Κινηματογράφου και του Θεάτρου  κυρία  Μελίνα Μερκούρη,η οποία θα πρωταγωνιστήση εις το έργον.


ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ-ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Την εκλεκτήν πρωταγωνίστριαν επεσκέφθησαν κατόπιν προσκλήσεως εις την οικίαν της ο Βουλευτής Λασιθίου κ.Εμμ.Κοθρής,ο Διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κ. Μιχ.Κοζύρης και ο συμπολίτης καλλιτέχνης φωτογράφος κ.Κων.Κουτουλάκης.

Η κα Μελίνα,η οποία είχεν επανέλθει αεροπορικώς εκ Παρισίων την προηγουμένην, μας ανεκοίνωσε με μεγάλην χαράν ότι αι προσπάθειαί της εστέφθησαν υπό επιτυχίας και ότι κατόρθωσε αντί της Γιουγκοσλαβίας το έργον να γυρισθή εις την Κρητσάν, υπογραφέντος του σχετικού συμβολαίου του παρελθόντος Σαββάτου εις Παρισίους.

Αφού συνεζητήθησαν διάφοροι λεπτομέρειαι δια το γύρισμα του φίλμ και αφού μας παρεκάλεσε να ειδοποιήσουμε τας Τοπικάς Αρχάς Αγίου Νικολάου και Κρητσάς να μεριμνήσουν εγκαίρως δια την στέγασιν  και διατροφήν 70- 80 καλλιτεχνών κ.λ.π. οι οποίοι θα παραμείνουν ενταύθα επί 4-5 μήνας, η κ.Μερκούρη ανακοίνωσεν εις τον κ. Κοθρήν ότι το εσπέρας της Τρίτης αφικνείται εκ Παρισίων ο κ. Ντασσέν και παρεκάλεσε να κατέλθουν ομού εις το αεροδρόμιο δια περισσοτέρας συνεννοήσεις.


                                    Η Μελίνα ως υπουργός Πολιτισμού

                                     Η ΑΦΙΞΙΣ ΤΟΥ κ. ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ

Ο Παρισινός σκηνοθέτης έφθασεν εις το αεροδρόμιον του Ελληνικού το βράδυ της Τρίτης, συνοδευόμενος υπό της κας Μπεράρ, η οποία θα χρηματοδοτήσει το γύρισμα της ταινίας.

Τον κ.Ντασσέν υπεδέχθησαν εις το αεροδρόμιον η κ. Μελίνα Μερκούρη, ο παραγωγός κ. Λαμπίρης,ο εκλεκτός σκηνογράφος κ Γιάννης Τσαρούχης και πολλοί άνθρωποι του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.

Παρευρίσκοντο   επίσης ο κ. Κουτουλάκης, ο κ. Ηλίας Κοζύρης φοιτητής και ο Διεθυντής της εφημερίδας μας, ο οποίος ηυχήθη το " Καλώς ωρίσατε" εις τους ξένους και μετεβίβασεν τας ευχαριστίας των κατοίκων της περιφερείας μας προς τον κ.Ντασσέν δια την εκλογήν της Κρητσάς ως τόπου γυρίσματος των εξωτερικών σκηνών της νέας ταινίας. Ούτος είχε επισκεφθεί πολλά μέρη της Ευρώπης και της λοιπής Ελλάδος, τελικώς όμως προέκρινε την Κρητσάν, η οποία λόγω της θέσεώς και της γραφικότητός της την οποία έχει, εκρίθει ως ο πλέον κατάλληλος  δια το γύρισμα τόπος.

Απαντών ο κ. Ντασσέν εξέφρασε και πάλιν τον ενθουσιασμόν του και ετόνισεν προς τους παρόντας εκπροσώπους των αθηναϊκών εφημερίδων ότι το φίλμ " Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" αναμένεται με εξαιρετικόν ενδιαφέρον απο τους  κινηματογραφικούς κύκλους και θα αποτελέσει διεθνές κινηματογραφικό γεγονός.

Ανεκοίνωσε επίσης ότι ήλθε εις την Ελλάδαν δια να κατέλθη εις την Κρητσάν με το επιτελείο των τεχνικών δια να μελετήσουν τας λεπτομερείας της ενάρξεως των εργασιών του γυρίσματος.



 

 




Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΡΟΛΩΝ

Ο κ. Ντασσέν και η κ. Μπεράρ ανακοίνωσαν την διανομή των ρόλων του έργου. Κατά πάσαν πιθανότητα θα λάβουν μέρος ο διάσημος ηθοποιός Ζαν Σερβαί ( ως Παπαφώτης) και ο Φερνάν Λεντύ ( ως Παπαγρηγόρης).Τον κύριο γυναικείο ρόλο θα κρατήσει η κ. Μελίνα Μερκούρη και το ρόλο της Μαριορής θα έχει η Νικόλ Μπερζέ.

Υπολογίζεται ότι περί τους ογδόντα καλλιτέχνας θα κατέλθουν στην Κρήτη δια να συμμετάσχουν εις το γύρισμα. Επίσης θα χρειασθούν 45 ξυλουργοί και επιπλοποιοί, 20 κτίσται,15 ελαιοχρωματισταί και δύο σιδηρουργοί-κλειθροποιοί,οι οποίοι θα εργασθούν συνεχώς 2-3 μήνας.

Εκτός των ανωτέρω ο κ. Ντασσέν θα χρησιμοποιήση 600 περίπου άτομα (άνδρες, γυναίκες, παιδιά) που θα λάβουν μέρος εις ορισμένας σκηνάς του έργου ως κομπάρσοι. Αι σκηναί αυταί θα γυρίζωνται επί ανοικτού χώρου ο οποίος θα δημιουργηθεί εις την είσοδον της κωμοπόλεως.

Να σημειώσουμε ότι το μεροκάματο καθωρίσθηκε σε 40 δραχμές για τους άνδρες, 30 για τις γυναίκες και 20 για τα παιδιά.

Οι  κομπάρσοι είχαν προσωπική κάρτα εργασίας με την οποία εκαλούντο για εργασία κι ανήκαν είτε στο χωριό (ήταν δηλαδή οι μόνιμοι κάτοικοι) είτε στη Σαρακίνα (ήταν οι πρόσφυγγες, οι κατατρεγμένοι).

Κάθε βράδυ ο Μανώλης Αφορδακός, νεαρός τότε και σήμερα  συνταξιούχος αγροφυλακής, περιήρχετο το χωριό και με το «χωνί» διαλαλούσε τα νούμερα που όφειλαν την επόμενη μέρα να παραβρεθούν στα γυρίσματα του έργου.



ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ

Το γύρισμα του έργου άρχισε τέλη Ιουλίου. Στις 2 Αυγούστου έγραφε η ΑΝΑΤΟΛΗ:

Το περασμένο Σάββατο το πρωί, στον γραφικό κολπίσκο του Αμμουδιού, το γύρισμα της ταινίας " Ο Χριστός ξανασταυρώνεται) άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Ένα επιτελείο 50 και πλέον εκλεκτών καλλιτεχνών και τεχνικών, με επικεφαλής τον κ. Ζύλ Ντασσέν, ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα οδηγήση τελικά στον θρίαμβο.

Η εργασία περιελάμβανε την λήψη μερικών ειδικών σκηνών και συγκεκριμένως των σκηνών όπου τέσσερις χωρικοί της Λυκόβρυσης ευρίσκοντο στις όχθες μιας λίμνης και σχολιάζουν την ανάθεση σ' αυτούς της αναπαραστάσεως του θείου Δράματος που γίνεται στο χωριό τους.









Την ώρα που συζητούν αντικρύζουν στα απέναντι υψώματα το καραβάνι των προσφύγων, που κυνηγημένοι από τους Τούρκους, καταφεύγουν στην Λυκόβρυση για να ζητήσουν βοήθεια.

Από τότε, σε κάθε φύλλο της η ΑΝΑΤΟΛΗ είχε λεπτομέρειες για το γύρισμα του φίλμ, που κυριολεκτικά είχε συναγείρει τον κόσμο της περιοχής μας. Ήταν ένα πανηγύρι, που κράτησε πολύ καιρό και μένει ζωντανό στη μνήμη των παλαιοτέρων.

Σήμερα πάλι θα ξαναζωντανέψουν όλα αυτά ,καθώς θα ξαναβλέπομε το φίλμ "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" και θα σημειώνομε τόπους που άλλαξαν, ανθρώπους που μεγάλωσαν κατά 40 χρόνια, ή που δεν βρίσκονται πια στον κόσμο τούτο, με πρώτη απούσα, την πρωταγωνίστρια της εποχής, την αξέχαστη Μελίνα.




        Αναδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ» στις 6.6 1996

04-09-2008 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΑΣΣΕΝ προς τους Κριτσώτες.

Είναι επιστολή που βασίζεται σε σημείωμα που έγραψε ο Ντασσέν στα γαλλικά και ζήτησε να  αποσταλεί στην Κριτσά μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Μαζί δημιουργήσαμε  ένα έργο το οποίο ελπίζω να είναι καλό. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά.

Πιστεύομε ακράδαντα ότι εργαστήκαμε με αφοσίωση και κάναμε ότι μπορούσαμε.

Από την αρχή πίστευα ότι δεν είχα υφιστάμενους στο έργο μου αλλά συνεργάτες.

Θέλω να πιστεύω ότι μαζί εργαστήκαμε για να τιμήσομε τον Νίκο Καζαντζάκη και νομίζω ότι ήταν δίκαιο  να γυρίσομε το έργο στον τόπο της γεννήσεως  του με την συνεργασία των συμπατριωτών του.

 Τώρα είμαι ενθουσιασμένος για την απόφασή μου αυτή. Ούτε μια μέρα δεν μετάνιωσα που ήλθα στην Κριτσά. Και τώρα που πρέπει να γυρίσω στο Παρίσι για να τελειώσω το έργο, φεύγω λυπημένος.

 Έκανα πολλούς φίλους στην Κριτσά γι’ αυτό είναι δύσκολο να την εγκαταλείψω. Πολλοί από την ομάδα μας δάκρυσαν όταν έφευγαν. Κάποιος, μάλιστα ,είπε κάτι που αντιπροσωπεύει όλους μας. «Αφήνω ένα κομμάτι από τον εαυτό μου εδώ». Υπάρχει  όμως και κάτι το οποίο αισθάνομαι ότι πρέπει να πω  εν πλήρη συνειδήσει , διότι με έθιξε πολύ.

 Θα ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος που θα εξέφραζε γνώμη για τις πολιτικές σας ιδέες. Μιλώ μόνο ως ανθρωπιστής.

Αντιλήφθηκα ότι ο πρόεδρός σας υπήρξε θύμα επιθέσεως. Άκουσα ότι ειπώθηκαν πράγματα τα οποία δεν είναι αληθή.

 Ο Πρόεδρός σας εργάστηκε σκληρά στην αρχή για να έλθομε εδώ και κατά τη διάρκεια της διαμονής μας εδώ δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται για το έργο και για τον πληθυσμό της Κριτσάς.

Σας δίνω το λόγο μου ότι καμιά φορά, καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων του έργου δεν μου ζήτησε να κάνω εξαίρεση για κανένα πρόσωπο εις την επιτυχία του έργου μου ότι ποτέ δεν μου ζήτησε να λάβει ούτε δραχμή.

Ζητώ συγνώμη που αναφέρω αυτά αλλά θεωρώ ότι είναι άδικο να κατηγορηθεί ένας άνθρωπος αδίκως, ο οποίος έκανε το παν όλως ιδεολογικώς.

 Είναι αλήθεια ότι η συνεργασία μας αυτή έγινε εξαιτίας του διότι αν θα ξαναέλθομε για άλλο έργο του Καζαντζάκη είναι πάλι εξαιτίας του.

Εις το επανειδείν λοιπόν φίλοι Κριτσώτες. Θα σας αναζητώ και θα σας σκέπτομαι πάντοτε.

 Είμαι ευχαριστημένος που έζησα εδώ μαζί σας.

Φιλικότατα Ζύλ Ντασσέν.




ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΒΛΑ του Εμμ. προς τον Ντασσέν

Έγινε κατά την εποχή που γυρίστηκε  στην Κριτσά το έργο « Ο Χριστός Ξαναστρώνεται» και περιέχει το μήνυμα του αποχαιρετισμού που έγινε σε συγκέντρωση κατά την  αναχώρηση του Ντασέν και

 


των συνεργατών του από το χωριό, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του έργου.

Ανατολή Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Τώρα που φεύγετε ,ακούστε τον στερνό μου λόγο. Σας ευχαριστώ, ναι σας ευχαριστώ χίλιες φορές .

Σας ευχαριστώ πρώτα σαν πρόεδρος της Κριτσάς για την τιμή που κάνατε στον τόπο αυτό ,να γυρίσετε την ταινία σας εδώ.

Σας ευχαριστώ για τη δουλειά που δώσατε τέσσερις μήνες στους χωριανούς μου.

Όμως σας ευχαριστώ και σαν Γιάννης Ταβλάς, για την ειλικρινή και γεμάτη κατανόηση συνεργασία μας.

 Εργάστηκα κοντά σας όσο μπορούσα, απέδωσα όσο γινόταν, όσο εσείς ξέρετε, λυπούμαι που δεν μπόρεσα να εργαστώ περισσότερο για σας και το χωριό μου.

Επιθυμία πάντα και προσπάθειά μου ήταν να μείνουν ευχαριστημένοι εργοδότες και εργάτες.

Πιστεύω πως κάτι πέτυχα. Σας ευχαριστώ και σας χαιρετώ και σας εύχομαι με την καρδιά μου υγεία και πρόοδο στη δουλειά σας μέσα σε μια πανανθρώπινη ειρήνη.

Με αγάπη και εκτίμηση.

Γιάννης Εμμ.Ταβλάς

Κριτσά  21.10.1956

 

 




Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 1966 ( Από συνέντευξη του Ζυλ Ντασέν)

« Είμαι ευχαριστημένος απ΄ όλους ανεξαιρέτως τους ηθοποιούς .

Εκείνοι όμως που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου, που με ξάφνιασαν ήταν οι κομπάρσοι της Κριτσάς.

Στο φιλόξενο αυτό χωριό ξεσηκώσαμε με την παρουσία μας τους κατοίκους σε μια επανάστασιν.

Τους ζήτησα να παίξουν.

Κι εκείνοι έπαιξαν θαυμάσια.

Είδα αγράμματους ανθρώπους να μιλάνε και να απαντάνε στα γαλλικά.

Ύστερα από προσπάθειες λίγων ωρών ή ημερών ,θα μπορούσα να διηγηθώ χίλιες ιστορίες για τους έξυπνους και εργατικούς  αυτούς ανθρώπους .

Θα γενικεύσω όμως τις εντυπώσεις μου μιλώντας μόνο για έναν απ’ αυτούς τον εβδομηνταπεντάρη  γέρο Πανάγο Νεραντζούλη.

Έπαιξε τόσο πειστικά το ρόλο του γέρου Σαρακηνιώτη που κουβαλάει σ΄ένα  σακκί  τα κόκαλα των προγόνων του, ώστε κανείς δεν θα πιστέψει ότι πρόκειται περί απλού αγρότη.»

Είναι μερικά μόνο  αποσπάσματα από πολλά ενδιαφέροντα που εντοπίσαμε ξεφυλλίζοντας το αρχείο της  ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

Την ταινία  θα παρακολουθήσουμε το βράδυ του Σαββάτου στον Κινηματογράφο « Χριστίνα» ενώ στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν επίσης οι ταινίες του Ντασέν , στις 10.30 ένα καλοκαιρινό βράδυ» και η « Η νύχτα και η πόλη».

 


Από το συγγραφικό έργο του συγχωριανού μας Δημήτρη Σκουλικάρη συνταξιούχου ΟΤΕ και πρώην προέδρου του Συλλόγου Κριτσωτών Αττικής «Ο ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ» και με την άδεια του δημοσιεύουμε. Θερμές ευχαριστίες, αγαπητέ Δημήτρη! Επίσης ευχαριστούμε και την εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ που πολλάκις ανατρέχουμε σε παλιά της φύλλα για την ανεύρεση της ιστορία του τόπου μας!

Η Ταινία

• Σκηνοθεσία: Jules Dassin Σενάριο: Jules Dassin, Ben Barzman, André Obey, βασισμένο στο μυθιστόρημα τουΝίκου Καζαντζάκη Πρωταγωνιστούν: Jean Servais, Carl Möhner, Grégoire Aslan, Gert Fröbe, Teddy Bilis, René Lefèvre, Lucien Raimbourg, Μελίνα Μερκούρη, Roger Hanin, Pierre Vaneck, Δήμος Σταρένιος, Nicole Berger, Maurice Ronet, Fernand Ledoux Παραγωγή: Henri Bérard Εταιρείες Παραγωγής : Indusfilms, Prima Film, Cinétel, Filmsonor, Da Ma Produzione Διεύθυνση Φωτογραφίας: Gilbert Chain, Jacques Natteau Μουσική: Georges Auric (Μάνος Χατζιδά

Χρονολογία παραγωγής: 1957 Χώρα παραγωγής : ΓΑΛΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ Γλώσσα : ΓΑΛΛΙΚΑ Διάρκεια: 122' Εικόνα: Α/Μ Είδος ταινίας : ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΕΠΟΧΗΣ

 

O ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ (ΓΕΡΟΛΑΔΑΣ)

 









 

 


                                                                                                                                     

    Ως γνωστόν για τους παλαιότερους, το 1956 στην Κριτσά, γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ». Ο Χριστός ξανασταυρώνεται ,αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του συγγραφέα,πεζογράφου,λογοτέχνη,μυθιστοριογράφου,δημοσιογράφου,πολιτικού, μουσικού,θεατρικού συγγραφέα,ποιητή και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη. Στο βιβλίο του αυτό, αποτυπώνεται γλαφυρά, το πώς δημιουργείται ο ρατσισμός ενάντια στους αδύναμους και κυριότερα στους πρόσφυγες.

Ντασσέν και Μελίνα έρχονται το 1956 στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην Κριτσά, όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα με τη συνδρομή των περισσότερων κατοίκων του κεφαλοχωριού, που δεν διστάζουν να συμμετάσχουν ως κομπάρσοι και να κάνουν οτιδήποτε τους ζητηθεί, αρκεί … «να μην υποδυθούν τους Τούρκους» όπως έλεγε ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του μετά τη μεγάλη επιτυχία του.

Στην ταινία που ήταν ιταλο-γαλλική παραγωγή και έφερνε καινοτομίες όσον αφορά τη φωτογραφία, την κινηματογράφηση αλλά και τη σκηνοθετική αντίληψη, πρωταγωνιστούσαν εκτός από τη Μελίνα Μερκούρη οι: Ζαν Σερβέ, Γκρεγκουάρ Ασλάν, Ρενέ Λεφέβρ και Δήμος Σταρένιος.




    Ο Δήμος Σταρένιος αν και δε συγκαταλέγεται στους μεγάλους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, είναι γνωστός στο κοινό, κυρίως από τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», όπου ενσάρκωνε τον περίφημο «Γερο- Λαδά», δηλαδή τον τύπο του τσιγκούνη. Ο ρόλος ήταν τόσο πετυχημένος που το όνομα «Γερο-Λαδάς» πέρασε στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, όταν κάποιος θέλει να περιγράψει το φιλάργυρο. Σίγα μη μάς κερνούσε κιόλας ο γερολαδάς.

 Ο Σταρένιος ερμήνευσε το ίδιο καλά και ρόλους του κακού, όπως του τοκογλύφου και του καταδότη. Στον ηθοποιό ανήκει και η επίκαιρη ατάκα: «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, θέλουν το καλό μας» από την ταινία η Χαραυγή της Νίκης. Όσο πιστευτά και αν ερμήνευσε τη συγκεκριμένη ατάκα, ο ηθοποιός δεν πίστευε ούτε μια λέξη, καθώς ήταν αριστερός  και  στην Κατοχή υπέφερε από την πείνα....

Για τις ανάγκες του έργου στη θέση Χορταράκια και επί της ιστορικής εισόδου Χανιώταινας της Κριτσάς, χτίστηκε ένα συγκρότημα σπιτιών.

Αποτέλεσε στο έργο το σπίτι του τσιφούτη Γερο-Λαδά (Δήμος Σταρένιος).

Επί χρόνια έμεναν εγκαταλειμμένα και στη φθορά του χρόνου. Γράφτηκαν κατά καιρούς πολλά για την αξία των κτισμάτων και ζητούσαν την αξιοποίησή τους.

Θα αποτελούσαν γράφαμε ένα ακόμη αξιοθέατο για τους πολυπληθείς επισκέπτες του χωριού μας και μια παρακαταθήκη για τους μετέπειτα.

Και να που οι ιδιοκτήτες, (Στέλλα Σημαιάκη-Ρουκουνάκη και ο σύζυγός της Γεώργιος Ρουκουνάκης), των αριστερά της εισόδου κτισμάτων, ξεκίνησαν και προχωρούν σε μια προσεγμένη και με έξοδα δικά τους, αναπαλαίωσή τους.

Να ελπίσουμε ότι και οι άλλοι εκ δεξιών ιδιοκτήτες θα τα φροντίσουν ανάλογα που το έχουν άμεσα κι εκείνα ανάγκη!

 Με την ευχή τέτοιες ενέργειες διάσωσης σε ότι ιστορικό στοιχείο διαθέτει ακόμη το «παραδοσιακό;» χωριό μας αλλά και γενικότερα και σε άλλα χωριά της πατρίδας μας να βρουν μιμητές, ευχαριστούμε τη Στέλλα και το Γιώργο για την ευαισθησία διάσωσης των σημαντικών αυτών κτιρίων.

Είναι άξια συγχαρητηρίων για την ευαισθησία τους, γιατί μπορεί να μη θεωρείται κτίσμα της αρχαιότητας αλλά αν και πιο σύγχρονο (65 ετών), δε παύει να αποτελεί κι εκείνο κομμάτι της ζωής και της νεότερης ιστορίας του χωριού μας.

                    Γιάννης Κ.Ταβλάς Συνταξιούχος δάσκαλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - Ο ΣΧΟΙΝΟΠΟΙΟΣ Ν. ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΗΣ

  ΚΡΙΤΣΩΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ Σχοινοποιός, ένα παραδοσιακό επάγγελμα και ο Κριτσώτης Νικόλαος Σκουλικάρης Όσο γυρνάμε προς τα πίσω, επαγγέλματα, ...