Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022


 

ΜΙΚΡΑ ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Άγιος Γεώργιος ο Καβουσώτης στην Κριτσά, χρήζει άμεσα την προστασία μας!

Γράφει ο Γιάννης Κ. Ταβλάς

Γνωριμία με το Ναό




Ο Άγιος Γεώργιος ο Καβουσώτης βρίσκεται νότια του χωριού και πήρε το όνομά του από μία περίτεχνη γειτονική βρύση (Καβούσα).

Είναι ναός μονόχωρος, θολοσκεπής με ανοίγματα στο νότιο τοίχο. Εξωτερικά στη νότια πλευρά του σώζεται τμήμα αρκοσολίου, δηλαδή αψιδωτό ταφικό μνημείο της Ενετοκρατίας.

Εσωτερικά σώζεται αποσπασματικά τοιχογραφικός διάκοσμος που χρονολογείται στις αρχές του 14ου αιώνα και αποδίδεται σε δύο ζωγράφους με διαφορετικές τεχνοτροπίες. (Μπορμπουδάκης, 60-61).

Το εικονογραφικό πρόγραμμα είναι πλήρες και σύμφωνο με τα όσα συνηθίζονταν στους μονόχωρους ναούς, όπως για παράδειγμα η απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου έφιππου στο νότιο τοίχο.

Ο ναός περιλαμβάνει ευαγγελικές σκηνές και εννέα σκηνές από το βίο του Αγίου Γεωργίου.

Στην κόγχη και τον ανατολικό τοίχο του ιερού βήματος βλέπουμε τον Παντοκράτορα, συλλειτουργούντες ιεράρχες και Άγιο Μανδήλιο. Στην καμάρα βλέπουμε την Ανάληψη ανάμεσα στους προφήτες Δαυίδ και Σολομώντα.

Στους πλάγιους τοίχους του ιερού βήματος κυριαρχούν ολόσωμες μορφές ιεραρχών.

Οι ευαγγελικές σκηνές της Γέννησης, της Υπαπαντής, του Λαζάρου και της Ανάστασης στο δυτικό τμήμα της καμάρας, καθώς και οι σκηνές του Αγίου Γεωργίου χαμηλότερα δείχνουν τη διάθεση του ζωγράφου να τις απεικονίσει ρεαλιστικά.

Το ίδιο και ο Αρχάγγελος φύλακας στην είσοδο και ο έφιππος Άγιος Γεώργιος στο νότιο τοίχο.

Ο Ναός σήμερα

Πάνε χρόνια πολλά από τότε που ο Ναός του Αγίου Γεωργίου του Καβουσώτη ήταν μετά την Παναγία στην Κερά η επόμενη επιλογή του ξένου επισκέπτη του χωριού μας.

Ο επισκέπτης μας εάν το επιθυμούσε είχε τη δυνατότητα να την επισκεφθεί και να θαυμάσει το αξιόλογο δημιούργημα των προγόνων μας .

Οι εντυπώσεις του ήταν άριστες γιατί ο Ναός ,είχε να του επιδείξει ένα πλούσιο εικονογραφικό πλούτο. Η όλη εμφάνιση , εσωτερική κι εξωτερική, παρουσίαζε μια εικόνα φροντισμένου και καλοδιατηρημένου Ναού που επί τόσες εκατονταετίες έστεκε αγέρωχος και τον καμάρωνε τόσο το χωριό όσο και οι πολυπληθείς επισκέπτες του.

Τα χρόνια πέρασαν και άρχισαν οι φθορές που ο καιρός τις φέρνει.

Εξωτερικά, αλλά πολύ περισσότερο εντός του Ναού μόλις εισέρθεις, αντιλαμβάνεσαι ότι η κατάσταση των σπουδαίων και περίτεχνων αγιογραφημένων πάλαι ποτέ εικόνων, είναι ήδη αρκετά φθαρμένες, ξεθωριασμένες.

Που να αντέξουν στην κλεισούρα και την υγρασία. Βλέπετε ο Ναός είναι κατάκλειστο ολοχρονίς και ούτε το φως αλλά και ο αέρας είναι αρκετά.

Τα κλειδιά διαφυλάττει καλά η Αρχαιολογική Υπηρεσία και από αυτήν τα παίρνει η ενορία του Αγίου Παντελεήμονος στην οποία υπάγεται, για να ανοιχτεί και να λειτουργηθεί στη μνήμη του μια φορά το χρόνο.

Εκεί λοιπόν αριστερά του δρόμου που οδηγεί προς το γειτονικό Κρούστα και το άλλοτε Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, (άλλο πρόβλημα κι εδώ), κείτεται αμίλητος και καρτερικά περιμένει τη διάσωσή του.

Θα επέμβει άραγε και πότε η αρμόδια υπηρεσία, γιατί κύριοι απατούνται τάχιστα έργα στερέωσης και ανάδειξης του Ναού, προτού η φθορά θα είναι τέτοια που δεν θα έχει επιστροφή.

Παρήγορη η επίσκεψη και η ενημέρωση προ ολίγων ημερών, του Δημάρχου μας κου Ζερβού Αντωνίου και του Δεσπότη μας κ.κ. Γερασίμου, καθώς και της Προϊσταμένης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κας Σοφιανού Χρύσας, συνοδευόμενοι υπό του Προέδρου της Κριτσάς κου Μασσάρου Μανώλη και του π. Γιαλούρη Λεωνίδα της Ενορίας Παναγίας Οδηγήτριας.

Επισκέφτηκαν το Άγιο Πνεύμα, τους Αγίους Πάντες, τον Άγιο Κωνσταντίνο, και τον κεντρικό Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας που παρουσιάστηκαν κάποιες μικροριγματώσεις εξ αιτίας του πρόσφατου σεισμού του Αρκαλοχωρίου.

Μια δεύτερη επίσκεψη του Δεσπότη μας είχαμε και συνοδεία από τον π.Λεωνίδα ενημερώθηκε και για κάποιες άλλες εκκλησίες που χρήζουν φροντίδας.

Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για τη σωτηρία του Αγίου Γεωργίου του Καβουσώτη που προαναφέραμε, σε πρώτη φάση όσο καθώς και του άλλου επίσης Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στην Κερά, του οποίου η κατάσταση είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Δυστυχώς δεν ξέρουμε την αξία της κληρονομιά μας…. Αφήνουμε στο έλεος της φθοράς ότι μας έχει απομείνει από τους παλαιότερους, με πρώτο αίτιο; ίσως την κρατική γραφειοκρατία και ολιγωρία!

Γιάννης Κ. Ταβλάς Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Κριτσωτών “Ο ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ”













1 σχόλιο:

  1. Such a shame to let precious buildings and history decay. Visitors will pay to see churches like this. A village guide could meet the coaches and take people on a walking tour of Kritsa - it is the sort of thing that tourists want to enjoy when visiting a traditional village.

    I have good experience and ideas to help put a programme together. X

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - Ο ΣΧΟΙΝΟΠΟΙΟΣ Ν. ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΗΣ

  ΚΡΙΤΣΩΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ Σχοινοποιός, ένα παραδοσιακό επάγγελμα και ο Κριτσώτης Νικόλαος Σκουλικάρης Όσο γυρνάμε προς τα πίσω, επαγγέλματα, ...