Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Η ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ!

 

«ΓΙΑ ΘΥΜΙΣΕ ΜΟΥ», μια ταινία για το Alzheimer.

 Την Παρασκευή 22 του Οκτώβρη, δόθηκε η ευκαιρία στους κατοίκους της Κριτσάς, αλλά κι ευρύτερα, να παρακολουθήσουν την καταπληκτική αυτή ταινία.


Παρουσία του Προέδρου του χωριού κου Μασσάρου Εμμ., του Αντιδημάρχου καθαριότητας κου Βάρδα Γεωργίου, του Πρωτοσύγκελου, αρχμανδρίτου Τίτου Ταμπακάκη, του αρχιμανδρίτου Χατζηδάκη Κων/νου, του π. Λεωνίδα Γιαλούρη και του Προέδρου Κριτσωτών Αττικής κου Ταβλά Ιωάννη,  στις 7.00 μ.μ. στην Πολιτιστική αίθουσα «ΛΑΤΩ» του χωριού, μετά από τη σύντομη ενημέρωση του κοινού από την κα Μαρία Σβολιαντοπούλου, ξεκίνησε η προβολή.

Από την πρώτη στιγμή η πλοκή της ταινίας συνεπήρε όλους μας. Βήμα-βήμα, οι άριστοι ηθοποιοί, απέδωσαν με πειστικότητα  την πραγματικότητα που ζουν τόσο οι ασθενείς, όσο και οι οικείοι τους.

Περισσότερο από μια ώρα κράτησε η προβολή και η συγκίνηση έκδηλη στα μάτια μας.

 Ναι το αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια πολύ βασανιστική για τους ασθενείς, αλλά και για τους φροντιστές τους κι αυτό το διαπιστώσαμε όλοι μας.

Όλοι μπορεί να βρεθούμε σ’ αυτή την κατάσταση και η ταινία αυτό ακριβώς θέλει να μας γνωρίσει τι μπορεί να ζήσουμε και να μας προετοιμάσει.

Άριστα το επιτυγχάνει  η ταινία αυτή κι ευχής έργο είναι να την έβλεπε όλο και περισσότερος κόσμος.

Λίγο από την υπόθεση:

Όλα ξεκινούν όταν ένα «γκρουπ θέραπι» φροντιστών ατόμων με Αλτσχάιμερ συναντιέται με σκοπό να μιλήσει για τους φόβους, τις ενοχές, τις άσχημες και καλές στιγμές που έζησε.

 Μέσα στην ομάδα αυτή βρίσκεται η Ελένη. Πρόκειται για μία νέα φροντιστή, που δεν μπορεί να δεχτεί πως η μητέρα της δεν θα την θυμάται. Στιγμές έντονης αγωνίας και πόνου διαδραματίζονται και πρωταγωνιστούν στη ζωή της. Όχι όμως για πολύ. Γιατί κάποια στιγμή φτάνει η ώρα της αποδοχής…..

Το «Για θύμισε μου» αποτελεί την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα που πραγματεύεται και προσεγγίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Την προσπάθεια αγκάλιασαν και πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί με ειδικές guest συμμετοχές σε πολύ ιδιαίτερους ρόλους, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Ζουγανέλης, ο Κώστας Αποστολάκης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γιώργος Χρανιώτης, η Τάνια Ρόκκα και ο Γιάννης Τσουρουνάκης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της δημιουργού και επισκέφτηκαν το νησί για τις ανάγκες των γυρισμάτων τα οποία ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019.

Όλα τα έσοδα από τις προβολές στις οποίες ήταν αρωγός έχουν διατεθεί στην Αλληλεγγύη Ηρακλείου Εταιρία Alzheimer και υγιούς Γήρανσης.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Ηράκλειο στις 30 Οκτωβρίου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου Αστόρια. Τη βραδιά παρουσίασε η διακεκριμένη δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου και την ταινία προλόγισε ο μεταφραστής και συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

Ακολούθησαν sold out προβολές σε όλη την Κρήτη και την Αθήνα, ενώ το Φεβρουάριο ξεκίνησε το ταξίδι της στη βόρεια Ελλάδα.

 Πραγματοποιήθηκαν προβολές στα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη με μεγάλη επιτυχία και πληθώρα κόσμου να συγχαίρει τη Μαρία και την ομάδα της για την προσπάθεια και το άρτιο αποτέλεσμα.

Προγραμματίστηκαν επιπλέον προβολές σε Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και σε άλλες πόλεις και νησιά της χώρας, οι οποίες όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Η ταινία «Για θύμισε μου» στο φεστιβάλ ταινιών στην Σουηδία.

Η Ελλάδα, με την  εξαίρετη αυτή ταινία μικρού μήκους, συμμετέχει στη διοργάνωση «Σειρά Νέων Ευρωπαϊκών Ταινιών».

Μάλιστα η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Στοκχόλμη συμμετέχει για δεύτερη φορά στη διοργάνωση «Σειρά Νέων Ευρωπαϊκών Ταινιών» την οποία διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Στοκχόλμης (Kulturhuset) από το 2014.

Στόχος της σειράς προβολών είναι να δώσει την ευκαιρία και στο Σουηδικό κοινό να γνωρίσει τις σύγχρονες τάσεις του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Η θεματική εστιάζεται στην πρώτη ταινία σκηνοθετών που εμφανίσθηκαν στο χώρο του κινηματογράφου κατά την τελευταία τριετία.

Η Ελλάδα λοιπόν συμμετέχει με την ταινία «Για θύμισέ μου» της Μαρίας Σβολιαντοπούλου, στις 23 Νοεμβρίου 2021 18:15 στο Kulturhuset Stadsteatern.

Η πρώτη συμμετοχή της Πρεσβείας ήταν το 2019 ενώ το 2020 η διοργάνωση αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

«New European Film 2021: Debut films», σε συνεργασία με την Ελληνική και τη Βρετανική Πρεσβεία της Στοκχόλμης, το Goethe Institut Στοκχόλμης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Σουηδίας.

Καλή επιτυχία και συνέχεια στην ταινία κι ευχαριστούμε πολύ  τους συντελεστές της για την ιδέα του σεναρίου.

Επίσης ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο  «ΛΑΤΩ» του χωριού μας, για την ευκαιρία που μας έδωσε να γνωρίσουμε τις συνέπειες αυτής της ασθένειας, μέσω της ταινίας, που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται παγκοσμίως , ένα ακόμη δείγμα της κοινωνικής και όχι μόνο  προσφοράς του, προς τους κατοίκους.

Γιάννης Κ. Ταβλάς Συνταξιούχος Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - Ο ΣΧΟΙΝΟΠΟΙΟΣ Ν. ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΗΣ

  ΚΡΙΤΣΩΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ Σχοινοποιός, ένα παραδοσιακό επάγγελμα και ο Κριτσώτης Νικόλαος Σκουλικάρης Όσο γυρνάμε προς τα πίσω, επαγγέλματα, ...