Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ!

 

Η εθελοντική ομάδα του χωριού μας!

Στην οδό θεωρίας έχει μαζευτεί πολύς κόσμος ...... στην οδό πράξης βρίσκονται ελάχιστοι !

Συγχαρητήρια

και καλή αρχή.


Στους τελευταίους μήνες, έπεσε η ιδέα για τη δημιουργία μιας ομάδας από άτομα κάθε ηλικίας, με σκοπό επικουρικά  με την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο, να βοηθά ώστε το χωριό μας να γίνει πιο όμορφο και πιο ελκυστικό.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο και με μπροστάρηδες τους  δασκάλους,(κυρία Γεωργία Παγκάλου-Μασσάρου συν τους λοιπούς δασκάλους ), με τους μαθητές τους κι επεκτάθηκε στις μητέρες και γενικότερα σε όποιο κάτοικο επιθυμούσε να ενταχθεί εθελοντικά στην ομάδα και να προσφέρει στο χωριό του.

Σήμερα αριθμεί περί τα ογδόντα άτομα, κάθε ηλικίας.

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν τη δράση τους!

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή φορέα. 

Ο εθελοντισμός έρχεται, με άλλα λόγια να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με την χρηματική τους αξία.

 Ο σύγχρονος εθελοντισμός προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές του μορφές (φιλανθρωπία, αλληλοβοηθητικά σωματεία) και περικλείει μια δυναμική ενεργή συμμετοχή των εθελοντών που εμπλέκονται σε φορείς ή οργανώσεις.

Σήμερα σ’ ένα κόσμο που τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται και μεταλλάσσονται το κράτος και οι μηχανισμοί του αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν με επιτυχία και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις επίλυσης τους.

Παράλληλα, ζούμε στην εποχή του υλικού ευδαιμονισμού και του ατομικισμού, οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από πνεύμα αδιαφορίας και λείπει το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και για την πορεία της συλλογικής ζωής.

Ο εθελοντισμός, λοιπόν, στα πλαίσια της ενοποιημένης παγκόσμιας κοινότητας αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Κατά πρώτο λόγο, μέσω του εθελοντισμού ο άνθρωπος βρίσκει υψηλά ενδιαφέροντα και αξιοποιεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, οπότε διαμορφώνει μια πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Ξεφεύγει από την ανία και την πλήξη της καθημερινότητας και από τις ανούσιες μορφές διασκέδασης, αναπτύσσει αίσθημα ευθύνης, θέτει στόχους, αγωνίζεται για την πραγμάτωση τους και όλα αυτά γεμίζουν τη ζωή του, δημιουργούν ψυχική ικανοποίηση και σφυρηλατούν χαρακτήρα με αρχές και αξίες.

Επιπρόσθετα, οι πολίτες που λειτουργούν με βάση το πνεύμα του εθελοντισμού βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενημερώνονται, εξετάζουν και ελέγχουν τα δρώμενα, άρα δεν μετατρέπονται σε μάζα ούτε γίνονται εύκολα θύματα χειραγώγησης.

Με την εθελοντική δράση καλλιεργείται επίσης η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνείδηση, προτάσσεται το κοινό καλό, περιορίζονται οι αντιπαραθέσεις και εδραιώνεται η κοινωνική αρμονία.

Ανακουφίζεται ο ανθρώπινος πόνος, προωθείται ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, περιορίζεται η μοναξιά, επιτυγχάνεται η ενεργός συμμετοχή στα κοινά.

Τέλος, ενισχύεται η προσπάθεια για τη σωτηρία της φύσης, η αντιρατσιστική και αντιπολεμική δράση, η σύσφιξη των σχέσεων των λαών και ο αγώνας για ειρηνική συμβίωση.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Στις σύγχρονες αντίξοες κοινωνικές συνθήκες το σχολείο οφείλει να είναι ανοιχτό στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και να αναπτύσσει δυναμικό και εξωστρεφή προς την κοινωνία και τους προβληματισμούς της προσανατολισμό.

Η σχολική κοινότητα πρέπει να αναπτύσσει αμφίδρομη σχέση με τα ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας, να καλλιεργείται η εγρήγορση των νέων ανθρώπων και το ιδεώδες της συλλογικής προσφοράς.

 Το μαθητικό κοινό μπορεί να αναπτύξει συλλογικά κοινωνικές δράσεις και με βιωματική και συνεργατική προσέγγιση των κοινωνικών θεμάτων να καλλιεργήσει τις αξίες της ανθρωπιστικής συνεισφοράς, της αλτρουϊστικής ιδεολογίας και της αλληλεγγύης.

Η έννοια του εθελοντισμού μπορεί να υποστηριχθεί και να προαχθεί με πολιτιστικές δραστηριότητες, ημερίδες, σεμινάρια και αφιερώματα από μαθητές και εκπαιδευτικούς  για να μεταδοθεί το μήνυμα της εκούσιας συνειδητής προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και να εδραιωθεί η σπουδαιότητά του στη σκέψη των νέων ανθρώπων.

 Προγράμματα Περιβαλλοντικά, Πολιτιστικά, Αγωγής-Υγείας που υλοποιούνται στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας είναι δυνατόν να καλλιεργήσουν και να διαμορφώσουν εθελοντική συνείδηση στους μαθητές καθώς τους ενεργοποιούν για να δραστηριοποιηθούν σε διάφορους τομείς και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ευαισθητοποίησή τους για πλήθος ζητημάτων.

 Η συνεργασία του σχολείου με διάφορους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες μπορεί επίσης να ενδυναμώσει την εθελοντική δράση των μαθητών.

Η επικοινωνία με συμβουλευτικούς σταθμούς, με κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης, με εθελοντικές οργανώσεις είναι δυνατό να συμβάλλει στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις με κοινωφελή χαρακτήρα.

ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ:

Ο εθελοντισμός αποτελεί αίτημα και ανάγκη των καιρών μας.

Στις δύσκολες περιόδους, στις οποίες ζούμε, δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο.

Είναι το αντιστάθμισμα στην κυριαρχία της τεχνολογίας και στην ηθική κατάπτωση των  ανθρώπων, είναι το μέσο για ένα καλύτερο κόσμο, ένα κόσμο με χαμόγελο, με αγάπη, με ευτυχία.

 

5 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

 

 


 


Η Δ' τάξη του Δημοτικού Σχολείου με οδηγό τη δασκάλα τους κα Γεωργία Παγκάλου-Μασσάρου επιθυμώντας να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι μαθητές όσο και οι χωριανοί επισκέφτηκαν όλα τα καταστήματα της Κριτσάς.

 Μετά το σχετικό τραγουδάκι πρόσφεραν και μια γλαστρούλα στον ιδιοκτήτη, με κάποιο εποχιακό λουλουδάκι.

Επίσης φύτεψαν λουλούδια στον κεντρικό δρόμο και πικροδάφνες δίπλα από τους κάδους περισυλλογής απορριμμάτων στην έξοδο του χωριού.

 Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία και με την προτροπή, φύτεψε και συ ένα δένδρο έστω ένα λουλούδι στο σπίτι σου όπου μπορείς.

Ας βοηθήσουμε όλοι μας να σωθεί ο πλανήτης μας ο οποίος όλο και περισσότερο εκπέμπει ένα ηχηρό S. O. S!

Στο τέλος ο κος Στέργιος ο φαρμακοποιός κέρασε τα παιδιά από ένα αναψυκτικό για επιβράβευση!

 

18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Άλλη μια δράση από την εθελοντική ομάδα αγαπώ τον τόπο μου.



Συνεχίζοντας τα παιδιά της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς έκαναν δεντροφύτευση, (φύτεψαν πικροδάφνες), στο χώρο του Πάρκινγκ !!!

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

  




                                Βάψιμο των πεζοδρομίων στο Πάρκινγκ

 

Καθαρισμός δρόμων του χωριού

 Με κέφι ξεκίνησαν και με το χαμόγελο συνεχίζουν να προσφέρουν, λίγοι  μα για τους πολλούς!

Είναι εκείνοι οι κάτοικοι του χωριού μας που άφησαν τον ωχαδερφισμό, το προσωπικό συμφέρον και το τι κάνει ο Δήμος και βγήκαν στους δρόμους.

Είναι εκείνοι οι χωριανοί μας που κάνουν πράξη τα λόγια του αγωνιστή  Ιωάννη Μακρυγιάννη: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΩ.

Σας ευχαριστούμε και να είστε πάντα καλά. Το χωριό μας σας χρειάζεται!                                                                                        ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΤΑΒΛΑΣ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - Ο ΣΧΟΙΝΟΠΟΙΟΣ Ν. ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΗΣ

  ΚΡΙΤΣΩΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ Σχοινοποιός, ένα παραδοσιακό επάγγελμα και ο Κριτσώτης Νικόλαος Σκουλικάρης Όσο γυρνάμε προς τα πίσω, επαγγέλματα, ...