Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΕΛΑ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ!

 Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς

Όλοι μαζί μπορούμε!! 

Για να συνεχίσουμε την παράδοση για το όμορφο που μας κληροδότησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας...

Για να καμαρώνουμε για το υπέροχο χωριό μας..

Για να δείξουμε ότι ακόμα και σε δύσκολες εποχές ενωμένοι, με όρεξη, μεράκι αγάπη και κέφι μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε το χωριό μας..

Σας προσκαλούμε όλους να θυμηθούμε τα παλιά χρόνια.. Τότε που όλες οι γειτονιές μοσχοβολούσαν αρώματα από τα λογής λουλούδια, τότε που η κάθε νοικοκυρά καλλώπιζε την αυλή και το σοκάκι της, άσπριζε, φύτευε λουλούδια και σε συνεργασία με τις γειτόνισσες δημιουργούσαν όμορφες και ζηλευτές γειτονιές...

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, ο καθένας όπως μπορεί να αλλάξουμε την εικόνα του χωριού μας.. Κανένας δεν περισσεύει..

Είναι καθήκον όλων μας..

Όλοι μαζί ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς/ Κωνσταντίνα Μπροκάκη

 

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ



    Να είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί! 

Γιάννης Μακρυγιάννης.

     Τα χαρούμενα πρόσωπα, τα «ευχαριστώ» και το συναίσθημα επιτυχίας της ομαδικής προσπάθειας καθώς και το συναίσθημα του να προσφέρεις, το έχει νιώσει κάθε εθελοντής

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξανόμενος ο θεσμός του εθελοντή. Ως γνωστόν, ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής που πηγάζει από τη θέληση ενός ανθρώπου να προσφέρει ανιδιοτελώς στην κοινωνία.

Η πολύτιμη προσφορά των ανθρώπων που υπηρετούν με συνέπεια το ιδεώδες του εθελοντισμού και που κάθε χρόνο παρουσιάζουν αξιόλογο έργο προς το κοινωνικό σύνολο, είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι για τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού ο εθελοντισμός δεν γνωρίζει σύνορα. Είναι γεγονός πως μέσα από τη συμβολή τους αυτή, δίνουν μαζί και ένα ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες για να αναλάβει ο κάθε ένας από εμάς έναν πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο.

Προσφορά, ανιδιοτέλεια, συμβολή, προσπάθεια, επικοινωνία, σεβασμός, συμπόνια, συμπαράσταση, βοήθεια, αλληλεγγύη είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που ο κάθε εθελοντής έχει ως πρώτη προτεραιότητα στο λεξιλόγιό του.

Με τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή φορέα. Ο εθελοντισμός έρχεται, με άλλα λόγια να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με την χρηματική τους αξία. 

 Μερικές γνωστές εθελοντικές ομάδες, πανελλαδικά είναι, των αιμοδοτών, της πυροπροστασίας, των Σαμαρειτών κ.λ.π.

Ο Χειμώνας σχεδόν μάς έχει αποχαιρετήσει και η Άνοιξη βρίσκεται προς το τέλος της. Είναι η εποχή που η βλάστηση οργιάζει μεν αλλά και απαιτεί σε πολλά σημεία την παρέμβασή μας (εκρίζωση ή κλάδεμα) της, λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.

Επίσης απαιτείται ο άμεσος  καθαρισμός δρόμων ,μονοπατιών, ρεμάτων, ποταμιών, παραλιών ,οικοπέδων κλπ ιδιωτικών ή κοινόχρηστων χώρων.

Κι εδώ σημαντικότατη είναι η συνδρομή των εθελοντών. Αυτό  βέβαια (στους δημόσιους χώρους), οφείλει να το πράττει η Πολιτεία. Αλλά γνωρίζουμε καλά ότι η Πολιτεία αδυνατεί πολύ για να εκπληρώσει κι αυτή την υποχρέωσή της προς την Κοινωνία για πολλούς και διάφορους  λόγους!

Τότε έρχονται οι οργανώσεις ,oι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ή τα Κοινοτικά συμβούλια και προσπαθούν να ενεργοποιήσουν κάποιους νέους κυρίως, ώστε να διαθέσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνος τους και να βοηθήσουν στον καλλωπισμό του χωριού τους. Τούτο βεβαίως είναι ένας σοβαρός λόγος  που προάγει και διαφημίζει το τόπο μας με την έναρξη της τουριστικής σαιζόν και την υποδοχή των επισκεπτών μας.

Σαφώς ο εθελοντισμός δεν έρχεται να επιλύσει τα πολυσύνθετα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Αποτελεί όμως ένα μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις των κρατών ώστε να αλλάξουν πολιτικές σε ζωτικά θέματα. Για τους πολίτες είναι ένας ενεργός τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι που αναπτύσσεται πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες. Σε μια αισιόδοξη προοπτική θα λέγαμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας.

Η απόφασή μας λοιπόν, αν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε  ουσιαστική εθελοντική εργασία,  θα πρέπει να διέπεται εκτός από το ενδιαφέρον και τη θέληση, από υπευθυνότητα, σεβασμό,  ανθρωπιστική συνείδηση, αλληλεγγύη και ομαδικό πνεύμα.

.Από την εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι ο κόσμος έχει τη διάθεση να προσφέρει, αλλά ή δεν γνωρίζει το που και πότε θα πρέπει να απευθυνθεί ή περιμένει κάποιους για να τον οδηγήσουν. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις εθελοντικές οργανώσεις και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσφέρουν.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά εργασία αισθάνονται περισσότερο πως η ζωή τους έχει νόημα, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν εθελοντική δράση.

Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο πήρα από τις εθελοντικές  δράσεις που διαβάζουμε στον τοπικό τύπο, βλέπε ΑΝΑΤΟΛΗ, ότι πραγματοποιούνται από τους νέους κάποιων κοντινών χωριών μας . Συγχαρητήρια πολλά τους πρέπουν κι εύχομαι να  γίνουν οι μιμητές και για τους υπόλοιπους. Ο τόπος μάς έχει ανάγκη όλους και για όλα!

Μην μένεις αμέτοχος κι άφησε τη  στείρα κριτική. Παραμέρισε τις αμφιβολίες σου κι έλα κι εσύ στις δράσεις του Συλλόγου μας!                                                                       

  Γιάννης Κ.Ταβλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - Ο ΣΧΟΙΝΟΠΟΙΟΣ Ν. ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΗΣ

  ΚΡΙΤΣΩΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ Σχοινοποιός, ένα παραδοσιακό επάγγελμα και ο Κριτσώτης Νικόλαος Σκουλικάρης Όσο γυρνάμε προς τα πίσω, επαγγέλματα, ...